Petardele vor putea fi vândute doar de către persoane autorizate

Petardele şi artificiile vor putea fi comercializate doar de către persoane avizate. În cursul acestui an, au fost modificate şi completate prevederile legale privind comercializarea articolelor pirotehnice folosite cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Comercializarea produselor pirotehnice din categoria celor destinate utilizării cu prilejuri festive se poate face numai în baza autorizaţiei eliberate de ITM şi Inspectoratul de Poliţie. Persoanele fizice care doresc să solicite autorizare pentru acest tip de comerţ trebuie să depună cererile şi restul documentelor prevăzute de lege, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi.

Mai mult, vânzarea petardelor şi artificiilor se va face doar în spaţii care întrunesc condiţiile legii. Abaterea de la lege, se va solda cu pedeapsa închisorii până la un an. Rămâne de văzut cât de respectată va fi legea şi cât de mult se vor implica autorităţile. Este bine de ştiu că: folosirea de către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice este interzisă în mijloace de transport în comun, clădiri, staţiile mijloacelor de transport, pe drumuri publice, alei pietonale, pieţe, târguri, adunări şi manifestări publice, zone în care există riscuri de producere a incendiilor, exploziilor,etc.

Aceste obiecte se vor comercializa numai de către societăţi comerciale şi persoane fizice autorizate, care vor îndeplini cumulativ următoarele condiţii: să fie ambalate în mod corespunzător conform clasei şi categoriei din care fac parte; să nu prezinte deteriorări ale ambalajului; să aibă înscrisă clasa şi categoria din care fac parte; să fie precizat modul de folosire;să fie înscrisă data fabricaţiei şi data expirării.

Tulburarea liniştii publice prin folosirea excesivă a materialelor pirotehnice, atrage amenda de la 200 la 1000 RON. Este interzisă vânzarea unor astfel de obiecte persoanelor sub 18 ani, indiferent de clasa în care sunt clasificate, sancţiunea fiind amenda de la 3000 la 5000 lei . Folosirea de către minorii sub 14 ani atrage măsuri de sancţionare a părinţilor şi ocrotitorilor legali cu amendă de la 100 la 500 RON.

sursa: www.ziarulzona.ro